Przedszkole energoefektywne w Michałowicach

RODZAJ INWESTYCJI: OBIEKT UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ

INWESTOR: GMINA MICHAŁOWICE

LOKALIZACJA: MICHAŁOWICE

POWIERZCHNIA: 1437 m2

ZESPÓŁ WXCA: SZCZEPAN WROŃSKI, MICHAŁ STARZYŃSKI, EDYTA FILIPCZAK

NAGRODY 3. MIEJSCE ORAZ WYRÓŻNIENIE SPECJALNE ZA ROZWIĄZANIA NEUTRALNE KLIMATYCZNIE W KONKURSIE NA KONCEPCJĘ PRZEDSZKOLA ORGANIZOWANYM PRZEZ GMINĘ MICHAŁOWICE I OW SARP

2021•01•05

 

Przedszkole w Michałowicach z założenia ma wykorzystywać wyłącznie naturalne, ekologiczne, oddychające, bezpieczne dla dzieci materiały. Zdecydowano się m.in. na zastosowanie betonu konopnego, który pięknie wygląda na elewacji, ale przede wszystkim pozwala stworzyć zdrowy mikroklimat wnętrz i posiada doskonałe właściwości izolacji termicznej. Postawiono na materiały o ujemnej lub zerowej emisji dwutlenku węgla (jak drewno, glina czy wspomniany beton konopny), efektywny układ funkcjonalno – przestrzenny wykorzystujący orientację na kierunki świata i tym samym światło dzienne, a także maksymalizację pozyskiwania energii z odnawialnych źródeł czy zagospodarowanie terenu z troską o bioróżnorodność.

Zdrowa, przyjazna przestrzeń

Założeniem projektu jest stworzenie zdrowej, przyjaznej, estetycznej przestrzeni dla edukacji najmłodszych. Budynek w konsekwentny i świadomy sposób orientuje sale dydaktyczne bezpośrednio na południe, co pozwala na idealne ich doświetlenie. Pozostałe funkcje, które nie potrzebują światła dziennego, umiejscowione są po stronie północnej. Przedszkole mimo dwóch przenikających się modułów, tworzy zwartą bryłę. Charakterystycznym elementem wnętrza staje się rzeźbiona kolumna, która wyznacza centrum połączenia dwóch części obiektu i symbolicznie rozdziela część centralną od dydaktycznej dla najmłodszych. Zaproponowano czytelny układ funkcjonalny pozbawiony zbędnej komunikacji i jednocześnie uzyskano klarowne wyodrębnienie stref budynkuBlok dydaktyczny ulokowano w całości w strefie południowej i południowo – zachodniej, kuchnię – w najlepiej skomunikowanym rejonie północno – wschodnim, podobnie jak administrację i pomieszczenia techniczne. Salę rekreacyjną umiejscowiono bliżej przechodniów, od strony zachodniej, aby integrować budynek z usługami znajdującymi się na ul. Szkolnej. Takie rozplanowanie funkcji pozwala na użytkowanie przedszkole poza godzinami pracy, bez ingerencji w strefę dydaktyczną.

Bioróżnorodność

Bryła tworzy naturalny podział na cztery strefy, z których każda odgrywa inną rolę pro-ekologiczną. Od strony północnej znajduje się gęsto porośnięty obszar bioróżnorodności, który pozbawiony będzie ingerencji człowieka. To właśnie tam mali odkrywcy będą mogli eksplorować świat fauny i flory. Obiekt z każdej strony otoczony będzie zielenią. Od strony południowej zasadzone zostaną drzewa liściaste, które będą dawać naturalny cień latem, a zimą, po opadnięciu liści, nie będą blokować dostępu światła naturalnego. Od strony północno-wschodniej rosnąć będą drzewa iglaste i bluszcze chroniące przed wiatrem o każdej porze roku. Oczywiście zaprojektowano plac zabaw dla młodszych i starszych dzieci z wykorzystaniem ukształtowania terenu i naturalnego podłoża. Na terenie przedszkola znajdą się również ogródek owocowo-warzywny i szklarnie.

Zrównoważone rozwiązania

Dla zwiększenia efektywności energetycznej budynku niemal 70% dachu wyposażone jest w odnawialne źródła energii, a pozostałe połacie pokryto zielenią ekstensywną. Jego aerodynamiczna forma pozwala na zainstalowanie kolektora wody i odprowadzanie jej do kilku zbiorników retencyjnych. Część wody spływa też do rozmieszczonych na całej działce mis i trwałych pojemników zbierających deszczówkę. System cyrkulacji wody nie tylko pozwala na ponowne jej użycie do podlewania roślin, w funkcjonowaniu kuchni, pralni czy mycia podłóg, ale także wpływa znacząco na mikroklimat otaczającej budynek zieleni.

?