ŻŁOBEK, WARSZAWA, WOLA

RODZAJ INWESTYCJI: OBIEKT UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ

INWESTOR: MIASTO STOŁECZNE WARSZAWA

LOKALIZACJA: WARSZAWA, WOLA

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 1410 m2

AUTORZY: ARCH. MICHAŁ ŻUREK, AGATA FISIAK, MARCIN KRUK, ALEKSANDRA HOŁUBOWSKA

DATA PROJEKTU: 2015- 2016

ZAKRES:

SPORZĄDZENIE WIELOBRANŻOWEJ DOKUMENTACJI W ZAKRESIE PROJEKTU KONCEPCYJNEGO, BUDOWLANEGO I WYKONAWCZEGO, NADZORY AUTORSKIE

2018•05•15

 

Koncepcja zakłada utworzenie 5 oddziałowego żłobka. Każda z sal przeznaczona jest do przebywania
30 dzieci, co pozwala na przebywanie 150 dzieci w całym obiekcie. Trzy sale oraz korytarz o funkcji szatni zlokalizowane są na parterze, wykorzystując maksymalnie dostępną tu przestrzeń. Ponadto wokół całego budynku przewiduje się lokalizację podcienia, który od północy tworzy strefę wejściową z wiatą umożliwiającą pozostawienie wózków lub rowerów, od południa natomiast stanowi zadaszenie tarasów. Dwie sale oraz część administracyjna znajdują się na piętrze, przy czym ich powierzchnia pozwala na rozrzeźbienie górnej kondygnacji i utworzenie dodatkowych przestrzeni tarasów – placu zabaw, tarasu wejściowego do części administracyjnej oraz świetlików doświetlających szatnie na parterze.

Architektura obiektu została zaprojektowana tak, aby stworzyć przyjazne środowisko dla dzieci. Przewiduje się zastosowanie naturalnych materiałów – cegły w parterowej części budynku oraz drewna na elewacji piętra. Rozdzielenie materiałów na poszczególnych kondygnacjach wraz z lekką, rozdrobnioną elewacją piętra pozwala na stworzenie obiektu o mniejszej skali, odpowiedniej dla percepcji dziecka.

?