Muzeum Morskie w Szczecinie


  • TYPOBIEKT UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ

  • INWESTORMUZEUM NARODOWE W SZCZECINIE

  • LOKALIZACJAPOLSKA, SZCZECIN

  • POW.UŻYTKOWA7147 m2

  • POW.ZABUDOWY 2,6 ha

  • DATA2010 r.

  • ZESPÓŁSZCZEPAN WROŃSKI
    ZBIGNIEW WROŃSKI
    KRZYSZTOF BUDZISZ
    PARTYCJA DĘBIEC
    DANIEL RUSIŃSKI
    RAFAŁ KŁOS

2012•10•09

 

Nowy budynek Muzeum Morskiego – Centrum Nauki w Szczecinie ma w symboliczny i jednocześnie atrakcyjny sposób połączyć w sobie niemal wszystkie typologiczne i ideowe cechy tego miejsca, a więc samą istotę żeglowania, atmosferę i strukturę portu morskiego oraz fascynację historią techniki.

Obiekt mieszczący w sobie przestrzeń wystawową, edukacyjną i pomieszczenia administracyjne, został logicznie i naturalnie włączony w istniejący zespół magazynów. W nawiązaniu do starych magazynów wykonano podłużną prostokątną formę, „przyciętą” do kształtu linii brzegowej, która w swym rzucie określa fasadę budynku. Jego forma jest z jednej strony kontynuacją, a z drugiej modyfikacją modułu magazynowego. Swym stalowym  ?dryfującym? jak kadłub kształtem, przypomina okręt.

Przestrzenie wewnętrzne są obszerne i przeszklone, co pozwala im otwierać się na wszystkie strony. Na wewnętrzną stronę wyspy wychodzą okna pomieszczeń administracyjnych, a na północ, gdzie znajduje się rzeka, okna biblioteki oraz sal wykładowych. Hala wystawowa komponuje się optycznie z powierzchnią niezabudowaną, umożliwiając ogląd dawnego portu i stojących tam dźwigów. Stonowane barwy ścian i posadzki stanowią eleganckie tło dla prezentowanych zbiorów. Statki, znajdujące się w strefie wschodniej, zdają się dryfować, nie sprawiając wrażenia eksponatów.

Dzięki otwartej i łagodnie ukształtowanej przestrzeni zwiedzający nie tylko od razu wie, co ma do zaoferowania muzeum, ale i bez problemu się po nim porusza, niezależnie od tego, czy zdecyduje się zajrzeć do przypominającego ogromny kadłub wnętrza kina, obejrzeć witryny, czy przejść do przestrzeni wystawowej, by podziwiać stojące tam statki.

Na pierwszym piętrze, przeszklonym od strony hali, znajduje się część administracyjno-biurowa z gabinetami kierownictwa oraz dostępna dla wszystkich biblioteka. Mieści się tu również sala wykładowa na 100 osób z kuluarami oraz kino. Wyżej, na drugim piętrze, znajdują się biura i inne pomieszczenia administracyjne, z których dzięki przeszklonym ścianom widać z jednej strony wyspę z historyczną zabudową Łasztowni, a z drugiej przestrzeń wystawową. Niektóre pomieszczenia są tak oświetlone od zewnątrz, iż ma się wrażenie, jakby światło wpadało przez niczym wręgi kadłuba statku. Projektowane Muzeum Morskie w Szczecinie z pewnością nie ma być tradycyjnym „domem”. Jest obiektem, który swym kształtem subtelnie nawiązując do żeglowania, nie tylko wyraża pełnioną przez siebie funkcję, ale i zachęca do zwiedzania.

?