Gdyńska Szkoła Filmowa


  • TYPOBIEKT UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ

  • INWESTORGDYŃSKA SZKOŁA FILMOWA

  • LOKALIZACJAGDYNIA, POLSKA

  • POW. UŻYTKOWA 3150 m2

  • POW. ZABUDOWY 834,3 m2

  • DATA2012r.

  • ZESPÓŁ SZCZEPAN WROŃSKI
    ZBIGNIEW WROŃSKI
    MICHAŁ CZERWIŃSKI
    AGNIESZKA NOWICKA
    ANNA DOBEK
    MARCIN WOLSZCZAK
    MARTA SĘKULSKA

2012•12•05

 

Kubatura budynku odsuwa się nieznacznie od zadrzewionej góry zaś silnym gestem wysunięcia wschodniej elewacji zwraca się ku morzu. Ukształtowana w ten sposób bryła przenosi środek ciężkości centralnej części placu na oś istniejącej muszli koncertowej i tarasu widokowego na Kamiennej Górze.

Zaproponowany układ zabudowy  pozwala zachować ciągłość otwartej przestrzeni  wydzielając jednocześnie różne jej strefy. W środkowym obszarze placu odbywać się będą koncerty i inne plenerowe imprezy wykorzystujące istniejącą scenę. Ta reprezentacyjna, przestrzeń stanowić będzie jednocześnie przedpole głównego wejścia do budynku Gdyńskiej Szkoły Filmowej.

Projektowany  obiekt, otwiera się na otoczenie i generuje bogaty i różnorodny program  aktywności w przestrzeni publicznej wokół.  Kompaktowa, oszczędna forma obiektu odwołuje się do silnych, modernistycznych tradycji Gdyni. Głównymi materiałami zaproponowanymi w projekcie są beton i szkło. Jednorodność materiałowa zarówno zewnętrza jak i wnętrza nadaje bryle rzeźbiarski charakter, oferuje uniwersalne tło dla studialnych, artystycznych działań.

Nadwieszony fragment silnie artykułuje strefę zadaszonego, głównego wejścia. Obszerne przeszklenie parteru w tym obszarze wzmacnia zjawisko przenikania wnętrza i zewnętrza, zaprasza do wnętrza. Przenikanie przestrzeni publicznej z wnętrzem nadaje całości otwarty charakter. Regularna struktura budynku oferuje elastyczność programowania w niej funkcji stosownie do zmiennych, nietypowych potrzeb twórczego i dynamicznego zespołu studentów i pracowników filmowej szkoły.

Budynek  dzieli się na 2 części: Podziemna kondygnacja i parter to ogólnodostępne funkcje związane z rozrywką i rekreacją:  hall, restauracja, sklep i audytorium  zlokalizowane na parterze posiadają również niezależne wejścia z zewnątrz. Na poziomie -1 zlokalizowano sale kinowe, klub oraz pomieszczenia techniczne. Dwa kolejne piętra mieszczą szkołę, i powierzchnie biurowe. Przestrzeń budynku została zorganizowana wokół centralnego hallu z obszernym, trzykondygnacyjnym atrium integrującym wszystkie strefy.

Celem projektu jest stworzenie uniwersalnej, wielofunkcyjnej przestrzeni miejskiej z bogatym programem plenerowych aktywności oraz  budynku oferującego atrakcyjne, inspirujące środowisko pracy i nauki jego użytkownikom.

?