Galeria Arsenał


  • TYPOBIEKT UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ

  • INWESTORGALERIA ARSENAŁ

  • LOKALIZACJABIAŁYSTOK, POLSKA

  • POW. ZABUDOWY 1050 m2

  • DATA2012r.

  • NAGRODYI Nagroda w konkursie na opracowanie koncepcji programowo-przestrzennej przebudowy budynku starej elektrowni. Organizator: Galeria Arsenał oraz Stowarzyszenie Architektów Polskich SARP

  • ZESPÓŁSZCZEPAN WROŃSKI
    ZBIGNIEW WROŃSKI
    MICHAŁ CZERWIŃSKI
    AGNIESZKA NOWICKA
    KATARZYNA BŁASZKIEWICZ
    JACEK HAWRYLAK
    MARTA SĘKULSKA

2012•05•31

 

Celem projektu jest udostępnienie mieszkańcom Białegostoku zabytkowego budynku starej elektrowni, zaadaptowanego na potrzeby galerii oraz stworzenie atrakcyjnego nadrzecznego bulwaru.

Ten cenny obiekt mieszczący nowoczesną galerię stanowić ma atrakcyjną ofertę kulturalną, rekreacyjną i edukacyną, poszerzoną o zewnętrzny program ekspozycji i imprez plenerowych w przestrzeni parkowej. Odpowienie powiązanie budynku z otoczeniem służyć będzie ożywieniu tej  zdegradowanej dziś części miasta i współtworzyć parkowe założenie bulwaru nad rzeką Białą przebiegające przez całą jej długość w granicach miasta.
Wzdłuż koryta rzeki, poprowadzono pieszą aleję parkową oraz ścieżkę rowerową. Zachowano istniejące drzewa oraz zaprojektowano drewniane pomosty schodzące z głównej alei do poziomu lustra wody. Został także zaprojektowany szerszy most prowadzący przez plac do głównego wejścia starej elektrowni oraz plac na skrzyżowaniu ulic Elektrycznej i J.K.Branickiego w formie platformy – poprzerastanej drzewami i umeblowany ławkami. Z tego miejsca można zejść schodami i towarzyszącą rampą na kolejny projektowany taras umiejscowiony na poziomie lustra rzeki.
Budynek starej elektrowni powinien zostać przebudowany w taki sposób, aby dostosować go do potrzeb nowoczesnej galerii sztuki zachowując industrialny charakter i wydobywając jego oryginalne, architektoniczne walory.
Obiekt podzielono funkcjonalnie na 2 zasadnicze części: nadziemną i podziemną. Nadziemna część budynku mieści strefę obsługi zwiedzających Galerię oraz przestrzeń ekspozycji. Podziemna część budynku to strefa zaplecza oraz rekreacji.
?