Biurowiec w Porcie Popowice

RODZAJ INWESTYCJI: OBIEKT BIUROWY

INWESTOR: VANTAGE DEVELOPMENT

LOKALIZACJA: WROCŁAW

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 13 000 m2

ZESPÓŁ: MARTA SĘKULSKA-WROŃSKA, SZCZEPAN WROŃSKI, PAWEŁ GRODZICKI, JAN KUCZA-KUCZYŃSKI, ADAM MIERZWA, MARCIN JURUSIK, PAULINA KUCHARSKA, PAWEŁ SŁUPSKI

NAGRODY: I MIEJSCE W KONKURSIE INWESTORSKIM NA OPRACOWANIE KONCEPCJI BIUROWCA

2019•09•12

 

Na terenie Portu Popowice we Wrocławiu powstanie nowoczesny biurowiec, który zaprojektowano z myślą o firmach, ceniących sobie komfortowe warunki pracy dla swoich zespołów, unikalną lokalizację, a także rozwiązania proekologiczne.

Kontekst

Port Popowice to jeden z największych obszarów inwestycyjnych we Wrocławiu, który obejmuje 14 ha. Plany inwestorów zakładają, że powstanie tam ponad 2,5 tysiąca mieszkań, przestrzenie komercyjne oraz rekreacyjne. Cały teren jest położony blisko Odry, w sąsiedztwie Parku Popowickiego i Parku Zachodniego. Miejsce z ponad 100-letnią historią jest obecnie poddawane całkowitej metamorfozie.

Projektowany biurowiec wpisuje się w układ urbanistyczny Portu Popowice, współgra z innymi zaprojektowanymi obiektami, stanowiąc zarazem bufor pomiędzy nimi a pobliską trasą komunikacyjną. Jednocześnie lokalizacja budynku na skraju całego obszaru inwestycyjnego wzdłuż trasy Mostu Milenijnego i jego kształt, pozwalają mu pełnić funkcję markera przestrzennego przyciągającego uwagę już z daleka.

Architektura i rozwiązania przyjazne dla środowiska

7-kondygnacyjny biurowiec z zewnątrz będzie się wyróżniał nowoczesnym designem i ciekawą przeszkloną elewacją z układem pionowych oraz poziomych przesłon tzw. żyletek, tworzących regularny, ale naprzemienny rytm architektoniczny. Ich rdzawa kolorystyka nawiązuje do stalowych instalacji dawnego portu. Przyjazna stylistyka a także inne rozwiązania zaproponowane z myślą o pracujących tam w przyszłości ludziach, przyczynią się do stworzenia pożądanego miejsca pracy, do którego przychodzi się z przyjemnością.

Przewidziano m.in. elastyczną możliwość aranżacji przestrzeni biurowej, w której znajdą się mobilne miejsca pracy (hot desks), wspólne stoły, miejsca spotkań w domowej atmosferze (soft seatings) czy pokoje ciszy (silent rooms).

Budynek biurowy będzie budowany zgodnie z wymogami certyfikatu LEED GOLD, określonymi przez Polskie Stowarzyszenie Budownictwa Ekologicznego.  W obiekcie znajdą się m.in. stojaki rowerowe, prysznice i szatnie dla rowerzystów, miejsca postojowe dla pojazdów elektrycznych.

Ważne jest także optymalne wykorzystanie naturalnego oświetlenia w stworzonych miejscach pracy. W budynku zostanie zastosowane inteligentne zarządzanie systemami grzania, chłodzenia i wentylacji pozwalające na automatyczne wprowadzanie procedur, umożliwiających oszczędność energii jak np.: „free cooling” czy sterowanie predykcyjne.

Poszczególne kondygnacje są tak zaplanowane, by można dostosować je do liczby najemców i ich indywidualnych potrzeb. Na parterze budynku znajdzie się także przedszkole oraz przestrzeń gastronomiczna. W dwóch podziemnych kondygnacjach mieścić się będą garaże na 300 miejsc parkingowych.

 

?