Biurowiec Future Processing


  • TYPOBIEKT UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ

  • INWESTORFUTURE PROCESSING SP. Z O.O.

  • LOKALIZACJAGLIWICE, POLSKA

  • POW. ZABUDOWY 6600 m2

  • DATA2012r.

  • NAGRODYWyróżnienie I-go stopnia. Organizator: Future Processing Sp. z o.o.

  • ZESPÓŁSZCZEPAN WROŃSKI
    ZBIGNIEW WROŃSKI
    EWA GAJDA
    KRZYSZTOF BUDZISZ

2012•06•05

 

Projektowany budynek łączy w sobie postindustrialny charakter z prestiżowym oddziaływaniam „wizytówki” firmy

Nowa siedziba firmy Future Procesing powinna stać się odzwierciedleniem, filozofii działania i innowacyjności firmy a zarazem dobrze wpisywać się w rewitalizowane otoczenie byłej Kopalni Węgla Kamiennego Gliwice.

Koncepcja układu urbanistycznego powstała w wyniku rozsunięcia brył wspólnie tworzących zamknięty kwartał. Wewnątrz kwartału ukształtowano dziedziniec – ogród. Umożliwia on odpowiednie doświetlenie pomieszczeń biurowych i tworzy przyjazną kameralną przestrzeń dla pracowników. Bryła została przecięta w 4 miejscach, symetrycznie względem swej pionowej osi tak by umożliwić swobodne przemieszczanie się z parkingu na teren dziedzińca i dalej w kierunku pozostałych budynków kompleksu.

Skrzywienie kierunków ścian dziedzińca umożliwiło odcięcie widoku na przestrzał poprzez budynek na znajdujący się za nim parking. Podziały posadzki romboidalnego dziedzińca na trójkątną siatkę stały się osnową dla koncepcji wewnętrznego ogrodu.

W celu zróżnicowania charakteru wnętrza dziedzińca od zewnętrznej powłoki budynku zakładamy użycie dwóch skrajnie różnych materiałów. Zewnętrze poszycie budynku stanowić będą panele z perforowanej stalowej blachy w kolorze grafitu, inspirowane przemysłowo industrialnym chrakterem. Panele zamocowane są w frmie ruchomych okennic zmieniają odbiór budynku w ciągu dnia, sprawiają wrażenie ciągłego ruchu, pozwalając jednocześnie kontrolować dopływ światła do pomieszczeń. Ściany patio zostały wykończone klinkierową glazurowaną cegłą.

?