APARTAMENTY NA WAKACJE- BUKOWA GÓRA, WISŁA

RODZAJ INWESTYCJI: OBIEKT MIESZKANIOWY
INWESTOR: KRISTENSEN GROUP
LOKALIZACJA: WISŁA, POLSKA
POW. UŻYTKOWA:  8 215 m2
DATA: 2017

ZESPÓŁ:
MARTA SĘKULSKA- WROŃSKA
PAWEŁ WOLANIN
MAGDALENA JULIANNA NOWAK
MICHAŁ LIPIEC

2018•02•21

 

Przedmiotem projektu jest zagospodarowanie działki położonej na południowym zboczu Bukowej Góry w Wiśle, skąd rozpościera się wspaniały widok na panoramę miasta. Obecnie w sąsiedztwie znajdują się obiekty z apartamentami na wynajem, koncepcja zakłada rozszerzenie ich oferty.

Podstawową intencją było nawiązanie dialogu z istniejącym zagospodarowaniem zbocza. W wyższych partiach zaproponowano budynki najwyższe, nawiązujące swoimi gabarytami do obiektów sąsiednich, w niższych partiach  o mniejszej skali sąsiedztwa, gdzie nowe zabudowania w bliskim otoczeniu drzew tworzą przytulną atmosferę. Pomiędzy tymi dwoma typami zagospodarowania zaproponowano budynki które swoją skalą i intensywnością uzupełniają strukturę o formy pośrednie, zgodnie z zasadą, że im niżej tym bardziej kameralnie, im wyżej tym zabudowa bardziej intensywna.

Zabudowa nawiązuje również do urbanistyki miasta – tworzącej się organicznie, wzdłuż rozgałęziającej się kotliny, z zabudowaniami skupionymi w głębi, oraz swobodniejszymi formami na zboczach. Projekt zakłada  swobodne i świadome rozmieszczenie obiektów proponując jednocześnie szereg stref o zróżnicowanym charakterze: nachylanie stoku ma być wykorzystane m.in. na place zabaw, tor dla rowerów górskich, łąkę sztuki magicznego realizmu, oraz miejsca do organizacji grillów, ognisk. Zagospodarowanie terenu będzie uzupełnione o małą architekturę w postaci siedzisk z konarów drzew, mostki nad korytami okresowo płynących strumyków.

Luźno kształtowana zabudowa przyjęła formę wioski, tworząc klimat małego miasteczka wpisanego w naturalny krajobraz. Zróżnicowana skala zabudowy pozwala na pogodzenie obiektów o dużej intensywności z budynkami mniejszymi, zachowując jednocześnie ludzką skalę.

Zaproponowano przykładową formę nowoprojektowanych budynków, kształtowaną tak, by apartamenty posiadały otwarcia widokowe nie tylko w kierunku południowym, ale i w kierunku zachodnim, na Czantorię, jak również wschodnim. Piękno naturalnego krajobrazu przeplatać się będzie z nowoprojektowanym zagospodarowaniem zbocza, Intencją zawartą w koncepcji jest zadbanie by wszystkie mieszkania miały zbliżone walory, ale z różnie rozłożonymi akcentami.

 

?