RECREATION CENTRE IN OLSZTYN


  • TYPEPUBLIC USE

  • INVESTORRECREATION CENTRE IN OLSZTYN

  • LOCATIONOLSZTYN, POLAND

  • DATE2009

  • AWARD3rd prize in competition for year-round sports facilities at Krzywe Lake. Organizer: Recreation Centre In Olsztyn and Union of Polish Architects

  • TEAMSZCZEPAN WROŃSKI
    ZBIGNIEW WROŃSKI
    MARTA SĘKULSKA
    ZUZANNA BUJACZ
    KATARZYNA KOWALCZYK
    KATARZYNA KWIATKOWSKA
    RAFAŁ KŁOS

2010•12•29

 

The connection of the former settlement at Łyna with the surrounding scenery interrupted intense industrial development. Railways and roadsseparated the city from the surrounding natural treasures.

The development of lake Krzywe was based on two complementing rules of space shaping. The communication structure linking the area to the city was designed in the shape of roots growing perpendicularly to the lake's shores, whereas the function structure follows the contour flow of the terrain shape and the shore line. The aim was to introduce the necessary communication and cubature objects as a base for sports facilities, in a way subtly interfering in the existing landscape. The project assumes development intensification for particular areas in a range necessary to realize the given programme, leaving the existing natural greenery untouched. These efforts are intended to expose the values of the natural landscape. The new building forms are incorporated into the hills surrounding the lake. Smaller objects are located near the shore, and bigger ones are moved away, in order not to obscure the view to the lake. The building forms turn their longer façade to the shore line. The elevation divisions follow in patterns the multitude of vertical and horizontal natural rhythms.

The presented project stresses the functionality of the shore area of Lake Krzywe throughout the year. The paths serve pedestrians in the summer, and become ski or dog sleigh tracks in the winter. The ramps and functional roofs of the designed buildings in the summer will serve as audiences or sunbathing platforms, and covered with snow will become a spot for cheerful sleigh rides. The particular A, B, C, D areas are dedicated to different user groups.

?